V senci devetih kostanjev se bohoti vrt najstarejše Domžalske gostilne KEBER 1785, kjer še danes lahko preizkusite domžalske dobrote - domžalski šobelj in rajželc s krompirjevo solato.
Najstarejša domžalska gostilna je še danes prostor druženja in odlične kulinarike. V lepem vremenu lahko sredi Domžal okušate domžalske jedi v senci devetih kostanjev. Ob dobri kapljici vam postrežemo s pestro izbiro jedi, od katerih posebej priporočamo srno v omaki, domače klobase, pečenko, žabje krake, postrvi, kalamare, škampe razne vrste beafsteakov in zrezkov, nudimo bogato izbiro sladic. Predlagamo vam, da preizkusite tudi domžalske jedi.
Pizzeria in špageterija pa se nahaja nasproti gostilne, kjer si lahko v prijetnem ambientu privoščite kar 28 vrst pizz, različne vrste testenin s številnimi vrstami omak, lazagne in školjke iz krušne peči. Nad odličnimi pizzami iz krušne peči, ostalo ponudbo ter prijaznim osebjem ne boste razočarani, zato boste od tam vedno odšli zadovoljni.
Zgodovina najstarejše domžalske gostilne
Glavna, najstarejša in v času nikoli dokončno zaprta je bila in ostaja Kebrova gostilna. Pravo letnico začetka delovanja stare domžalske gostilne Pri Kebru je težko določiti. Lastniki pravijo, da se je gostinstvo Kebrovih začelo v davnem letu 1785. Po pripovedovanju starih ljudi je bila pred dvesto leti ta hiša brdska pristava. Poleg je bil hlev, kjer so poštni postiljoni prepregali konje svojih poštnih vozov na poti poštnih pošiljk od Ljubljane do Gradca in obratno. Šele pozneje je to pristavo kupil novi lastnik in domnevamo, da je bil to Jožef Keber, po katerem je bila gostilna poimenovana.
Včasih je bila poleg gostilne tudi mesarija, ki so jo Domžalci imeli zelo radi. "Pred vojno so bile pri Kebru znane na roko rezane kranjske klobase, ovčje meso v omaki, enkrat ali dvakrat na teden so ponujali rake, v postnem času pa polže. Kasneje so se v redni ponudbi gostilne znašli vampi, golaž, segedinski golaž, nadevane paprike, domače klobase in pečenice z zeljem, salame, polnjeni prekajeni želodec in še marsikaj drugega." Kebrovi so v gostilni najraje točili primorska vina iz Goriških Brd, cviček z Gadove peči, gostom pa so ustregli tudi z drugimi pijačami.
Stara Kebrova hiša je bila vsaj petkrat prezidana. V vseh teh prenovah so jo povečali, pridobili prenočitvene zmogljivosti - rekli so jim "tujske sobe" in uredili nekaj prostorov za prijetna druženja. Domači so se umaknili v dvoriščno zgradbo, tako da je Kebrova gostilna na voljo Domžalcem v celoti. To dejstvo tudi izrabljamo za praznovanja različnih osebnih praznikov, obletnic, srečanj, jubilejev, občnih zborov, porok ...
Na tej dolgi poti so vodili obrt mnogi Kovačevi predniki, med njimi tudi Matej Janežič. Bil je gostilničar in hkrati domžalski župan dolgih 45 let. Ob tem je bil tudi med ustanovitelji domžalskega gasilskega društva. Gostilno sta ohranila in ji še povečala ugled med Domžalčani ata Stane Kovač in mama Angelca. Danes jo, po smrti moža Staneta Kovača vodi Irena Kovač s sinovi, zato se za prihodnost ni bati. Za vsemi sedanjimi stebri stare gostilne namreč prihaja tudi mladi rod.
http://gostilna-keber.si/
Facebook
T: +386 (1) 724 15 09