OKUS STRASTI
<div style="text-align: justify;">Film, v katerem priprava hrane in gurmanska strast nista zgolj obstransko opravilo, temveč osrednje gonilo pripovedi, s katerim liki izražajo medsebojno naklonjenost in ljubezen.</div><div style="text-align: justify;">Leto 1885. Neprekosljiva kuharica Eugenie na idiličnem francoskem podeželju že dvajset let dela za slovitega šefa Dodina. V tem času sta se njuna gastronomska praksa in medsebojno občudovanje postopoma prelevila v romantično razmerje. Njuno sodelovanje vedno znova porodi vsakič nove zamisli za jedi, ki očarajo tudi najbolj priznane kuharske mojstre sveta. Po drugi strani pa se Eugenie nikoli ni želela poročiti z Dodinom, saj še vedno ceni občutek svobode. Možakar se zato odloči, da bo storil nekaj, česar ni še nikoli …</div><div style="text-align: justify;"><br></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-weight: bold;">nagrade</span></div><div style="text-align: justify;">Nagrada za najboljšega režiserja v Cannesu</div><div style="text-align: justify;"><br></div><div style="text-align: justify;"><iframe width="480" height="250" src="https://www.youtube.com/embed/mYqggh7M9Ms" title="Okus strasti | v kinu" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen=""></iframe><br></div><div style="text-align: justify;"><br></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-weight: bold;">o avtorju</span></div><div style="text-align: justify;">Rojen je bil leta 1962 v osrednjem Vietnamu. Leta 1975 je z družino emigriral v Francijo, kjer je obiskoval filmsko šolo. S svojimi filmi je osvojil kar nekaj pomembnih lovorik: prvenec Vonj po zeleni papaji (1993) mu je prinesel cansko zlato palmo in cezarja za najboljši film, Kolo (1995) pa zlatega leva na beneškem festivalu.</div><div style="text-align: justify;"><br></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-weight: bold;">iz prve roke</span></div><div style="text-align: justify;">»<span style="font-style: italic;">Brillat-Savarin je prvi napisal delo o filozofiji gastronomije. Čudovita knjiga in čtivo, ki ga ne gre zamuditi. Navdihnila je velik del mojega filma. Izvemo, kako je v določenem zgodovinskem trenutku Francija vzpostavila red v gastronomiji. Francozi so bili tisti, ki so opredelili, da je jed treba pripraviti na prav določen način. Francozi so predpisali, kako pripraviti pogrinjek, kateri jedilni pribor in kozarci ustrezajo določeni jedi. Francozi so uveljavili spajanje okusov z dopolnjevanjem določene jedi z njej najprimernejšim vinom. /…/ Ni naključje, da se je francoska gastronomija ohranila kot vodilna v svetu.</span>«</div><div style="text-align: justify;">–Trần Anh Hùng</div>
Dodatne informacije:
Ste vedeli
… da so bile po pričevanju Janeza Veiderja, umetnostnega zgodovinarja iz Mengša, Groblje že od nekdaj privlačna točka za domačine in tujce? Nekdaj se je v grobeljskem gradu zbirala imenitna gospoda, sredi 18.stoletja pa so začele prihajati velike množice romarjev v grobeljsko cerkev k oltarju svete Notburge.
TIC DOMŽALE
Mestni trg 1
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram