DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE: DOBER TEK!
Vsaka vezenina nosi svojo življenjsko zgodbo. Ob tokratnem raziskovanju slovenske kulinarične dediščine so zbrane iz zapuščine domžalske muzejske hiše Menačenkova domačija, nekdanjega bivališča kmečko-obrtniške družine, ki se je preživljala s krojaštvom. Iz bogate muzejske zbirke bodo predstavljeni stenski prti z različnimi izvezenimi šegavimi napisi in umetelnimi okrasi s pridruženimi belimi predpasniki nekdanjih kuharic. V njihovih kuhinjah ni manjkalo kuharskih knjig, jedilnih knjižic, zapiskov in fotografij iz prvega gospodinjskega tečaja v Domžalah, daljnega leta 1912, katerega glavna naloga je bila vzgojiti spretne gospodinje, dobre matere in žene.

V sodelovanju z zbirateljico Veroniko Pogačar.

Foto: Gospodinjski tečaj v Društvenem domu v Domžalah, 1912. (avtor Peter Naglič; vir: zasebna zbirka Matjaža Šporarja)




Dodatne informacije:
Ste vedeli
… da so bile po pričevanju Janeza Veiderja, umetnostnega zgodovinarja iz Mengša, Groblje že od nekdaj privlačna točka za domačine in tujce? Nekdaj se je v grobeljskem gradu zbirala imenitna gospoda, sredi 18.stoletja pa so začele prihajati velike množice romarjev v grobeljsko cerkev k oltarju svete Notburge.
TIC DOMŽALE
Mestni trg 1
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram