DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE: DOBER TEK!
Vsaka vezenina nosi svojo življenjsko zgodbo. Ob tokratnem raziskovanju slovenske kulinarične dediščine so zbrane iz zapuščine domžalske muzejske hiše Menačenkova domačija, nekdanjega bivališča kmečko-obrtniške družine, ki se je preživljala s krojaštvom. Iz bogate muzejske zbirke bodo predstavljeni stenski prti z različnimi izvezenimi šegavimi napisi in umetelnimi okrasi s pridruženimi belimi predpasniki nekdanjih kuharic. V njihovih kuhinjah ni manjkalo kuharskih knjig, jedilnih knjižic, zapiskov in fotografij iz prvega gospodinjskega tečaja v Domžalah, daljnega leta 1912, katerega glavna naloga je bila vzgojiti spretne gospodinje, dobre matere in žene.
V sodelovanju z zbirateljico Veroniko Pogačar.
Foto: Gospodinjski tečaj v Društvenem domu v Domžalah, 1912. (avtor Peter Naglič; vir: zasebna zbirka Matjaža Šporarja)