Urbani sprehodi

 

Urbani sprehodi Jane's Walk povezujejo lokalne skupnosti

 

Ljubljana, 17. april 2018: Vsako leto v začetku maja po vsem svetu potekajo urbani sprehodi Jane's Walk. Izpostavljajo pomen pešcem prijaznih mest in povezanih skupnosti. Posvečeni so urbanistki in aktivistki Jane Jacobs, pobuda zanje pa izhaja iz Toronta. Pri nas, kjer sprehode podpira IPoP – Inštitut za politike prostora, bodo letos že osmič, napovedani pa so v 19 mestih. Pridružite se jim lahko med 4. in 6. majem 2018.

Lansko leto je bilo sprehodov in sodelujočih mest največ doslej, saj je potekalo kar 26 sprehodov v 20 mestih in mestecih. V nekaterih mestih so sprehodi postali že del tradicije, med njimi so na primer Škofja Loka, Celje, Tolmin, Novo mesto, MariborinLjubljana, drugod pa so lani potekali prvič. Posebej spodbudno je, da so marsikje sprehodi postali ustaljen način za spoznavanje kraja in povezovanje skupnosti ter potekajo skozi daljše obdobje. Tako je bilo na primer lani v Ribnici in letos v Piranu.

Letos bo globalna akcija Jane's Walk potekala od 4. do 6. maja 2018. Pri nas so doslej napovedani sprehodi v 19 mestih: Celju, Domžalah, Kočevju, Kranju, Krškem, Litiji, Ljubljani, Mariboru, Miklavžu na Dravskem polju, Novem mestu, Piranu, Postojni, Ptuju, Ribnici, Sežani, Slovenj Gradcu, Škofji Loki, Tolminu in Tržiču. Seznam sprehodov se sproti dopolnjuje in je na voljo na spletni strani http://ipop.si/urbani-sprehodi-janes-walk/.

Pobuda Jane's Walk je zrasla v Torontu v Kanadi, po svetu pa se širi od leta 2009. Posvečena je Jane Jacobs, urbani teoretičarki in aktivistki, ki je pred skoraj 60 leti s knjigo Umiranje in življenje velikih ameriških mest postavila temelje sodobnemu razumevanju mest.

V Sloveniji organizacijo sprehodov od leta 2011 podpira IPoP – Inštitut za politike prostora. V preteklih sedmih letih je potekalo že 122 sprehodov, ki se jih je udeležilo prek 2500 sprehajalcev. Ključno vlogo pri izvedbi sprehodov imajo lokalne nevladne organizacije in povezani posamezniki.

Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu hoje po vsakdanjih opravkih in o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora. Organizirajo in vodijo jih prostovoljci, udeležba na njih je brezplačna. Vodja sprehoda skozi pogovor izpostavlja urejenost prostora z vidika hoje, pripoveduje zgodbe o soseski, v pogovor vključuje zanimive goste in spodbuja ostale udeležence, da delijo svoja mnenja in opažanja. Zaželeno je tudi sodelovanje predstavnikov občine, ker se tako lahko ugotovitve s sprehodov hitreje prenesejo do odgovornih.

 

Dodatne informacije:

IPoP – Inštitut za politike prostora, Tržaška 2, 1000 Ljubljana

Telefon: 059 063 683, 041 520 085, Marko Peterlin

E-pošta: ipop@ipop.si

http://ipop.si/urbani-sprehodi-janes-walk/

Ste vedeli
… da se je po 15.stoletju pospešeno razvijalo prevozništvo in tovorništvo, ki je povezano tudi z brodarjenjem na reki Savi? Za nadaljnji razvoj je poskrbela nova cesta Dunaj – Trst skozi Črni graben, ki je bila zgrajena v začetku 18.stoletja po trasi stare rimske ceste.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 722 01 00
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram