Sveta Trojica

Izpostavljeno:

znan tudi kot Pusti vrh; najvišje naselje v občini

Jugovzhodno od Doba pri Domžalah stoji na vrhu hriba prijazna cerkev sv. Trojice. Ta hrib so včasih imenovali Pusti vrh. V letih 1686 do 1688 so domačini v zahvalo, da je kuga prenehala moriti, na Pustem vrhu sezidali cerkev in jo posvetili sv. Trojici, zavetnici proti tej hudi bolezni. Sčasoma so ledinsko ime Pusti vrh opustili in vas s cerkvijo poimenovali po soseskinem zavetniku sv. Trojici ali Vrh pri Sv. Trojici. Po drugi svetovni vojni se je vas imenovala Trojica, od leta 1992 pa zopet Sv. Trojica.

K Sv. Trojici spadata še zaselka Konfin in Viševek ali po domače Uševk. Konfin je posebej znan po razvalinah gradu Koprivnik ali Tovorovem gradu, kjer so že v 13. stoletju gospodarili plemenitaši Rabensbergi. Po ljudskem izročilu naj bi v utrdbi živeli roparski vitezi, ki so prežali na splavarje, ki so tovorili po Savi.
Pa še ena zanimivost: V zadnjih letih 2. svetovne vojne so jate zavezniških letal preletavale Slovenijo in eno izmed njih je po boju z nemškimi lovci strmoglavilo na vrh Sv. Trojice. Razbitine tega bombnika hrani društvo Konfin, ki ima v svojih prostorih urejeno skromno stalno zbirko. Na mestu strmoglavljenja sedaj stoji spominsko obeležje.

Pri Ostanku v Viševku je bil 2. september 1878 rojen publicist, politik, zagovornik Koroških Slovencev, pedagog in senator, dr. Valentin Rožič. Že leta 1937 so mu na rojstni hiši odkrili spominsko ploščo z reliefom, ki pa je bila uničena med vojno, ko je hiša pogorela. Ploščo so ponovno odkrili leta 1938.

Sv. Trojica je najvišje ležeče naselje v občini Domžale. S svojim prelepim razgledom na Kamniške Alpe, Ljubljansko kotlino in Mengeško polje je prenekaterim priljubljena izletniška točka, z nadmorsko višino 560 m pa tudi primeren izziv za številne ljubitelje aktivnega kolesarjenja.

Viri:
  • Sv. Trojica v občini Domžale- publikacija ŠRD Konfin
  • Stane Stražar, 1995. Poslednji let.
Lokacija
Lokacija
Sveta Trojica, 1233 Dob
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je v rimskih časih skozi naše kraje, kjer sta bili rimski naselbini, vodila pomembna pot iz Aquileie (Oglej), skozi Emono (Ljubljana, čez prelaz Atrans (Trojane), do Celeie (Celje) in Poetovie (Ptuj)?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram