Sprehod po Plečnikovi dediščini v Domžalah

Izpostavljeno:

Vabljeni na razstavo v Menačenkovo domačijo med 21. novembrom in 20. decembrom. Na dan odprtja razstave je ogled brezplačen!

Program aktivnosti v muzejski hiši Menačenkova domačija se pridružuje ostali bogati ponudbi dogodkov v organizaciji Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. V tokratni razstavi se bomo posvetili zapuščini Jožeta Plečnika, priznanega slovenskega arhitekta, ter njegovem delu v Domžalah in okolici.

Slovenija v letu 2017 zaznamuje 60. obletnico smrti in 145. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, ki je s Tromostovjem, Narodno in univerzitetno knjižnico ter pokopališčem Žale ključno oblikoval podobo Ljubljane. V njegovem obsežnem opusu del lahko s ponosom pokažemo nekaj njegove zapuščine tudi v Domžalah in okolici. Na razstavi se bomo »sprehodili« po pomnikih, ki se povezujejo z njegovim imenom oz. delom njegovih učencev: kor v cerkvi Marije Vnebozete na Goričici, Vrečarjev portal v Kolodvorski ulici, Končanov nagrobnik na domžalskem pokopališču, Zajčevo znamenje v Češminovem parku, Bolharjev hišni vhod v Usnjarski ulici, krstilnica in prižnica v cerkvi sv. Martina v Dobu in Pirnatova hiša na Homcu. V Domžalah je sodeloval predvsem z županom in mizarskim mojstrom Janezom Vrečarjem in ključavničarjem Francem Končanom ter njegovim sinom.


Viri:

Menačenkova domačija

Lokacija
Lokacija
Menačenkova domačija, Cankarjeva 9, Domžale
Kontakt
Kontakt

Spletna stran dogodka
E: menacenk@kd-domzale.si
T: 01 / 722 50 50.

Čas
Delovni čas
TOR - PET: 10h - 12h
TOR - PET: 17h - 19h
SOB: 10h - 12h
Za skupine po predhodnem dogovoru.
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je po pripovedovanju J. V. Valvasorja med Homcem in Mengšem ležal samostan, ki ga je porušila voda iz jezera? Slednje naj bi se bilo odprlo nad Kamnikom pri Nevljah in preplavilo vso mengeško planjavo.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram