Müllerjeva vinska klet (danes Flerinova lekarna)

Izpostavljeno:

nekoč in danes ena najlepših stavb v Domžalah.

Zgrajena je bila leta 1910 po načrtih tesarskega mojstra Franca Ravnikarja. Njen lastnik je bil Anton Müller, gostilničar in veletrgovec z vinom. Nova Müllerjeva stavba, zgrajena v secesijskem slogu, je bila v tistem času ena najlepših hiš v Domžalah. Zgrajena je bila po vzoru panonskih vinskih kleti, ki jih je Anton Müller srečeval v krajih, kjer je kupoval vino. Poleg tega pa je imela še stanovanjske prostore za številno družino. Stavba je bila zgrajena s takrat sodobno tehnologijo in materiali – uporabili so beton kot nov gradbeni material ter železne traverze za stropne oboke. Zgrajena je bila namensko za vinsko trgovino z moderno vinsko kletjo, ki je bila v velikosti 400 m2 takrat gotovo ena največjih na Kranjskem. Müllerji, čeprav po rodu iz Sudetov, so se namreč že v prvi generaciji povsem asimilirali in deklarirali za Slovence ter se kot taki uveljavljali v družbenem, poslovnem in društvenem življenju.

Danes sta v teh prostorih Flerinova lekarna in Kavarna Flerin. Predlagamo vam obisk kavarne, kjer boste lahko uživali v čudoviti atmosferi in se nato podali k sosedu - v Kulturni dom Franca Bernika.

Viri:

Saša Roškar in Igor Kuzmič, 2006. Mesto Domžale : sprehod skozi prostor in čas.

Lokacija
Lokacija
Ljubljanska cesta 59, 1230 Domžale
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je bilo nekdaj na plitvini pod Knezovimi skalami domžalsko kopališče? Pod bližnjim mostom, kamor je Kamniška Bistrica nanosila velike količine belega proda, so kopalci našli odlično in čisto plažo.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram