Ladstätterjev dimnik

Izpostavljeno:

Dimnik na parkirišču nakupovalnega središča Mercator je zadnja materialna sled za največjo slamnikarsko tovarno v Domžalah.

Chrysant Ladstätter je leta 1905 za potrebe tovarne na tem mestu zgradil energijski obrat z elektrarno, barvarno, belilnico in livarno - Ladstätterjeva elektrarna, barvarna, belilnica in livarna. To je bil največji tovrstni obrat v Domžalah in je služil tudi za potrebe drugih Ladstätterjevih podružnic po Evropi. Po propadu slamnikarske industrije je objekt kupil usnjar Pollak, eden izmed začetnikov zelo uspešnega obdobja usnjarstva v Domžalah. Po drugi svetovni vojni je tako v teh prostorih delovala tovarna kovčkov Toko Domžale, kasneje manjša tiskarna in na koncu jezikovna šola. Od vsega tega je danes ostal le še 32, 5 metrov visok dimnik, ki nas spominja na nekdanjo slamnikarsko tovarno.


Viri:

Saša Roškar, 2015. Sprehod med tovarnami slamnikov v Domžalah, vodnik.

Lokacija
Lokacija
Cesta talcev 4, 1230 Domžale
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je bilo nekdaj na plitvini pod Knezovimi skalami domžalsko kopališče? Pod bližnjim mostom, kamor je Kamniška Bistrica nanosila velike količine belega proda, so kopalci našli odlično in čisto plažo.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram