Čebulova kapelica

Izpostavljeno:

Kapelica stoji na otoku sredi poti v Stobu - kot zadnji pomnik nekdanje premožne Čebulove kmetije. Je zelo stara, saj je bila vrisana v kataster že leta 1825. Po pripovedi pa naj bi tukaj že prej stalo znamenje. Vrisano znamenje v Jožefinskem zemljevidu 1763 - 1787 pa je zelo primerljivo z današnjo lego Čebulove kapelice. Znamenje naj bi torej tu stalo že pred letom 1763.

Kapelica je zgrajena v zaprtem slogu, piramidna streha je pokrita z bobrovcem in v osrednji obokani niši je kip Marije z Jezusom. Prvotne slike je naslikal Franc Mrčun iz Bišč, leta 1989 pa je znamenje obnovil in naslikal sedanje slike Jože Töning. Po motivih si slede: na severni strani prikazuje freska kamnanje sv. Štefana, na južni videnje križa sv. Frančiškana in na vzhodni strani svetega Martina. Obnovo kapele je v celoti financirala gospa Slavnka Tönig, ki vsako leto skupno s sosedi v kapelici postavi jaslice.

Znano je tudi, da je v času, ko Domžale še niso imele lastnega pokopališča, mimo Čebulove kapele vodila pot pogrebov na mengeško pokopališče, kjer je mrliča prevzela pogrebna služba iz Mengša.


Viri:
  • Saša Roškar in Igro Kuzmič, 2006. Mesto Domžale : sprehod skozi prostor in čas.
  • Župnija Domžale, 2008. 100 let Župnije Domžale.

Foto: Karin Božič

Lokacija
Lokacija
Stobovska cesta 17, 1230 Domžale
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je v rimskih časih skozi naše kraje, kjer sta bili rimski naselbini, vodila pomembna pot iz Aquileie (Oglej), skozi Emono (Ljubljana, čez prelaz Atrans (Trojane), do Celeie (Celje) in Poetovie (Ptuj)?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 722 01 00
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram
Vse pravice pridržane © 2017 Občina Domžale
Izdelava: bplanet