Severna trasa

Izpostavljeno:

Sp. Tuštanj - Brdo

Začetek je v Športnem parku v Domžalah, od koder se mimo Podrečja in Doba po prečkanju avtoceste pripeljemo do Gorjuše, kjer si lahko ogledamo grad Krumperk, Železno jamo in muzejske zbirke v Jamarskem domu. Pot nadaljujemo s spustom čez most na makadamsko cesto proti Veselki do regionalne ceste, kjer si je mogoče ogledati Letno gledališče Studenec. Pot nadaljujemo proti vasem Zalog, Kokošnje, Dole do Vrhpolja. Tu se usmerimo proti Sp. Tuštanju, kjer si lahko ogledamo grad. Sledi rahel spust in kolesarjenje skozi Dole, Imenje in Videm do Lukovice, kjer si je po lažjem vzponu na Brdo možno ogledati grad Brdo - rojstni kraj Janka Kersnika. Po odmoru se napotimo proti Rafolčam in se skozi slikovito pokrajino v vasi Rova lahko usmerimo proti razvalinam gradu Kolovec, nato pa se po isti poti vrnemo do Rov ter skozi naseljena območja Radomelj, Količevega in Vira mimo Šumberka vrnemo v izhodišče.

Tehnični opis poti
Kolesarska pot je primerna za celo družino, saj na njej ni daljšega vzpona in tudi vsi spusti so primerni za mlajše kolesarje. Trasa je skoraj v celoti asfaltirana in nas vodi po neprometnih cestah.

Naravne in kulturne znamenitosti ob poti - počivališča
grad Krumperk, Železna jama, Jamarski dom na Gorjuši - muzejske zbirke, Poletno gledališče Studenec, gradovi Tuštanj, Brdo, Kolovec

Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Specifikacija kolesarske poti:
Predviden čas
Predviden čas
N/a h
Dolžina poti
Dolžina poti
46 km
Višinska razlika
Višinska razlika
80 m
Težavnost
Težavnost
Lahka
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da se je po 15. stoletju pospešeno razvijalo prevozništvo in tovorništvo, ki je povezano tudi z brodarjenjem na reki Savi? Za nadaljnji razvoj je poskrbela nova cesta Dunaj – Trst skozi Črni graben, ki je bila zgrajena v začetku 18.stoletja po trasi stare rimske ceste.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram