Pedagoško raziskovalni center za konjerejo Krumperk

Izpostavljeno:

Najstarejši hlev in stavba iz leta 1580. Jahanje s pogledom na grad Krumperk.

PRC za konjerejo Krumperk deluje kot enota v okviru Oddelka za zootehniko, Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani.

Center se nahaja v neposredni bližini avtocestnega priključka Domžale, zraven gradu Krumperk in v bližini Železne jame ter Jamarskega doma. Zemljišča in objekte je pred več kot 30 leti Biotehniška fakulteta odkupila od takratne Agroemone. Takoj po nakupu je Biotehniška fakulteta pristopila k obnovi in dograditvi objektov. Konjeniški del je bil dograjen k najstarejšemu hlevu in glavni stavbi, ki sta bila zgrajena leta 1580 za potrebe gradu Krumperk.

Od takrat so s presledki na tej lokaciji vhlevljeni konji. Center upravlja s približno 40 ha travnatih površin, ki se kombinirano uporabljajo kot pašniki in travniki za spravilo sena. V okolici hlevov so poleg pašnikov in izpustov še objekti za delo s konji, kot so: travnato večnamensko vadbišče, dve peščeni maneži, ovalna proga, prirejena za trening in tekmovanje z islandskimi konji, pokrito jahališče, lonžirni krog in sprehajalna naprava.

V centru izvajajo tudi šolo jahanja za otroke in odrasle, jahanje za otroke s posebnimi potrebami, vožnjo s vprego. PRC Krumperk je tudi pripustna postaja, saj imajo nastanjenega lipicanskega žrebca. Na centru se ukvarjajo tudi z rejo lipicanskih konj in izkustvenim izobraževanjem, za otroke pa redno prirejajo Konjičkove delavnice.
Vsako leto pa tudi organizirajo tradicionalno prireditev Lipicanci na Univerzi, kjer se z različnimi točkami predstavijo javnosti. Na koncu prireditve v temi zajahajo z baklami na lipicancih in obiskovalce navduši čudovita okolica narave, veličina konj ter prečudovito osvetljeni Jamarski dom v ozadju. Svoje aktivnosti tudi širijo in tako so po dolgih letih junija 2016 tukaj priredili tekmovanje v preskakovanju ovir.

Lokacija
Lokacija
Gorjuša 19 A, 1233 Dob pri Domžalah
Kontakt
Kontakt

Facebook
E: jahanjezaotroke@gmail.com
Vodja: doc. dr. Jaka Žgajnar: +386 (0)1 320 3935
Šola jahanja: Žarko Kariž:+386 (0)31 622 132
Vodja oskrbe: Simon Jesenšek:+386 (0)51 227 898
Jahanje za otroke: Žana Marin:+386 (0)31 784 651

Čas
Delovni čas
Po dogovoru.
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da so v Domžalah, nekdaj na dvoru na Goričici, kjer danes stoji cerkev, prebivali fevdalni gospodje?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram